söndag 31 december 2017

Andersson köksassistent

När ja skull unn mig en köksassistent, sö bakinga skull bli ännu roliger, sö slog mig dä faktum att töcker dyra köksapparater ha gått å blitt status. Betal flera tusen kroner för en maskin som ska knö deg? Nej tack! Jag har då ändå så ingen å imponer på me dyra gräjer. Så jag köpt istället en tå de billigerst tå märket Andersson. Vi har en micro som hetter Andersson och den har fungert bra, och det gör assistenten med!


Surdegsbröd med siktat dinkelmjöl

Med inspiration av paindemartins bloginlägg har jag bakat ett sudegsbröd med siktat dinkelmjöl. Jag har förhoppningar om att det ska bli ett gott rostbröd.




lördag 30 december 2017

Färga med hästkastanj-skal

På hösten när hästkastanjerna tappar sina kastanjer kan man samla skalen och färga med dom. Min inspiration kom från det här blogginlägget. Jag färgade 3-tr ullgarn från kampes och fick en, i mina ögon gammelrosa nyans med basiskt pH inducerat med en skvätt ammoniak i avkoket. Jag tror jag hade flera kilo skal till bara 100 g garn.



















2020-01-28: Tillägg: Jag har använt det är garnet för att valka i maskin och denna färg står sig jättebra vid tvätt, jag tycker tom att den blir lite mörkare vid tvätt med Y3, detta måste ju bero på att det är en basisk färg kan jag tro. Detta kan jämföras med exv aronia som ger en liknande färg men som blir brun när man valkar i maskin med basiskt tvättmedel.

Surdegsbak: arbetsanpassat schema

Kväll, runt 21-22: ta fram och mata surdegen och eventuellt skålla ingredienser.

Morgon, runt 6-7: sätt degen och ställ den på jäsning i rumstemp.

Eftermiddag, runt 17: stjälp upp degen på mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en rektangel utan att klämma för hårt på degen. Rulla ihop den till ett bröd och lägg den med skarven nedåt. Jag använder oftast brödform i metall. Jäs under bakduk.

Kväll, 1 1/2 h senare: sätt ugnen på 300 grader. Efter en halv timme till, in med brödet och sänk till 225 grader. Gräddningen brukar ta upp till en timme (i min sketna ugn). Jag brukar kontrollmäta innertempen för att avgöra om brödet är färdigt.











Inspiration: PainDeMartin-s knådfria surdegsbröd som finns beskrivet i boken "Bröd bröd bröd".

Färga med Epilobium sp.

Jag har gjort provfärgningar med Epilobium angustifolium (Rallarros/Mjölkört) och någon av de småblommiga dunörterna, jag vet inte vilken exakt kan möjligtvis ha varit E.montanum. På vitt garn med alunbeta får man fina starka gula nyanser. Färgat på Järbo Gästrike 2tr. Nyansskillnaderna mellan bilderna kan bero på många andra faktorer än att det är två olika arter. Jag vet t.ex inte om det är samma mängdförhållanden eftersom det är provfärgningar.
Epilobium angustifolium

Epilobium montanum?

fredag 9 juni 2017

Färga med fibbla

I dagarna har jag färgat med Vanlig gråfibbla. 100g blommor (bara huvudena) på 50 g ljusgrått alunbetat ullgarn. Blev stark fin färg.


onsdag 17 maj 2017

Färga med maskros

Jag har färgat för andra gången med maskros - Taraxacum ssp. Färgningen gjordes på naturvitt och ljusgrått ullgarn från Sandnes. Garnet heter Peer Gynt. Jag testade den här gången att alunbeta i kallt vatten under ett dygn i en hink med 1/2 tsk alun. Jag tror att jag behöver börja öka på mängden alun lite. Har varit försiktig med den eftersom för mycket alun kan ge garnet en "klibbig" känsla. Men jag ser att andra exempelvis har 10g alun till 100 garn. 340g färska maskrosblommor till 88g garn gav bleka färger av gult som drar lite mot grönt. Förra året testade jag att efterbeta med järnvatten och fick ett trevligt grågrönt resultat. Jag vill experimentera mer med maskros. Jag vill testa:

  • Färga igen med starkare alunbeta
  • Efterbeta med kopparvatten